VERTIK te invită la dezbaterea publică

”Evaluarea și monitorizarea diferențelor de gen în România”

9 martie 2021, 17:00 – 20:00
Online

Asociația VERTIK pentru Viitor organizează în data de 9 martie, începând cu orele 17:00 o dezbatere publică privind egalitatea de gen și impactul asupra antreprenoriatului feminin. 

 

Problema propusă de VERTIK: Diferențele de gen înregistrate de România în domeniile participării economice și accesului femeilor la oportunități, promovării femeilor de carieră în poziții de decizie în politică, management și administrație, ratei de ocupare a femeilor, plății și salarizării egale pentru muncă și valoare adăugată egală, accesului la finanțare a start-up-urilor cu antreprenoriat feminin, sau ratei de abandon școlar în mediul rural, nu sunt măsurate și evaluate în mod regulat pe baza unor indicatori statistici agregați care să permită integrarea perspectivei drepturilor femeilor și egalității de șanse în procesele de elaborare a politicilor publice și asigurarea reprezentării femeilor la toate nivelurile procesului decizional politic.  

Scopul acestui demers este o propunere de politică publică care să rezolve problema menționată mai sus.

La eveniment vor participa oficiali ai Comisiei Europene, Băncii Europene de Investiții, reprezentanți ai mediului legislativ și guvernamental din România, antreprenoare cu experiență, lideri din lumea afacerilor, reprezentanți ai asociațiilor de antreprenori și femei de afaceri, alte asociații interesate de subiect, precum și presa. 

Evenimentul va beneficia de traducere.

 

Echipa VERTIK – Daniela Șerban, Daniela Aldescu, Anamaria Corca, Marcela Colica, Melisa Menagi

Ambasadoarele VERTIK – Dana Lupșa, Diana Mardarovici, Cristina Chiorsac, Marilena Gheorghe, Cristina Grigore, Cătălina Verdeș, Adina Risipitu, Diana-Maria Georgescu, Mariana Stan, Roxana Haja

INVITAȚI

AGENDĂ

Deschidere / Sesiunea I 17:00 - 17:45

Politici publice europene și naționale în egalitatea de gen și antreprenoriat, indicatori și evaluare

Invitați:

 • Anca Dragu, Președinta Senatului României
 • Agnieszka Wojdyr, Directoratul General Întreprinderi și Antreprenoriat (DG GROW), Comisia Europeană
 • Dr Lara Tassan Zanin, Director România, Banca Europeană de Investiții
 • Luminița Popescu, Secretar de Stat, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între femei și bărbați

Invitat special:

 • Marta Życińska, Vicepreședinte Marketing și Comunicare, CEE Mastercard

Moderator:

 • Daniela Șerban, Inițiator și Președinte VERTIK pentru Viitor

Sesiunea II 17:45 – 18:15

Cariere de succes și modele de reușită, accesul femeilor la participarea economică și oportunități

Invitați:

 • Ana Maria Mihăescu, Membru Consiliu de Administrație MedLife și Raiffeisen Bank
 • Paloma Castro Martinez, Fondator inițiativa europeană WeInvest, fost director global Louis Vuitton Moet Henessy, Lime, TedX Speaker
 • Maria Axente, Director Inteligență Artificială Pricewaterhouse Coopers Marea Britanie
 • Carmen Gavrilescu, Antreprenor Food Consulting Development, Președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu
 • Andreea Răducan, Președinte Fundația Olimpică Română
 • Dana Lupșa, Ambasadoare VERTIK

Moderator:

 • Radu Magdin, Consultant și Trainer, Leadership și Empowerment

Sesiunea III 18:15 – 20:00

Definirea, măsurarea și urmărirea unor indicatori de egalitate de gen în România. Discuție interactivă pe marginea problematicii identificată de VERTIK

Problema propusă de VERTIK (”Problema”)

Diferențele de gen înregistrate de România nu sunt măsurate, evaluate sau monitorizate în mod regulat pe baza unor indicatori statistici agregați care să permită integrarea perspectivei drepturilor femeilor și egalității de șanse în procesele de elaborare a politicilor publice și asigurarea reprezentării femeilor la toate nivelurile procesului decizional politic. Aceste diferențe se înregistrează non-exhaustiv în următoarele domenii:

 • participarea economică și accesul femeilor la oportunități;
 • promovarea femeilor în carieră, în poziții de decizie în politică, management și administrație;
 • rata de ocupare a femeilor, plată și salarizare egală pentru muncă și valoare adăugată egală;
 • acces la finanțare a start-up-urilor cu antreprenoriat feminin;
 • rata de abandon școlar în mediul rural.

ParticipanțiCNS Cartel ALFA filiala Mehedinți, Comisia Națională de Femei, Europuls, Facultatea de Business-Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Comunicare și Relații Publice-SNSPA, Patronatul Național al Femeilor de Afaceri,  Romanian Diversity Chamber of Commerce (RDCC)

Moderator: Daniela Șerban, Inițiator și Președinte VERTIK pentru Viitor

Facilitator: Diana-Maria Georgescu, Ambasadoare VERTIK

În anticiparea dezbaterii am aprecia să ne transmiteți până în data de 8 martie 2021 opinia dumneavoastră prin intermediul formularului de la următorul link:
https://forms.gle/TFK6mfvxzfFWjKfw5

Proiectul este susținut de partenerii noștri

Partener Strategic

Partener Principal

Partener instituțional

Parteneri media

Înregistrează-te la eveniment

  Adaugă În Calendar

  Urmăriți discuția online

  Anca Dragu, Președinta Senatului României

  De profesie economist, Anca Dragu ocupă funcția de Președintă a Senatului din luna decembrie a anului trecut. A fost ministru al Finanțelor în Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2017.

  Anca Dragu deține o diplomă de licență și un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din București, un master în Politici Publice și Aderare la UE, absolvit în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și a urmat un program de studii postuniversitare în cadrul universităților Georgetown University și George Washington University.

  Anca Dragu a dobândit experiență în decursul celor 24 de ani de activitate profesională atât la nivel național, cât și internațional în mediul public și privat. A fost consilierul Directorului General Adjunct al Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene, după o experiență de 12 ani în cadrul biroului Fondului Monetar Internațional din București, a lucrat ca economist în cadrul Băncii Naționale a României. A făcut parte, de asemenea, din echipa de conducere E.ON România.

  Agnieszka Wojdyr, Directoratul General Întreprinderi și Antreprenoriat (DG GROW), Comisia Europeană

  Responsabil pe politici în Directoratul General Întreprinderi și Antreprenoriat (DG GROW), responsabil pe accesarea finanțării pentru IMM-uri.

  De asemenea este responsabilă pentru implementarea instrumentelor financiare ale Programului COSME (datorii și capitaluri proprii), pregătirea viitorului Program InvestEU și pentru probleme de gen în finanțare. Pe parcursul celor 15 ani în Comisia Europeană, a ținut diverse poziții în legătură cu suportul UE pentru IMM și competitivitatea sectoarelor industriale( incluzând textile, îmbrăcăminte și industria creativă), cât și în sfera dreptului concurenței.

  Dr Lara Tassan Zanin, Director România, Banca Europeană de Investiții

  Dr Lara Tassan Zanin a fost numită Directorul Reprezentanței Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI) în România la 1 septembrie 2018. Lara este un reprezentant al biroului care are 40 de membri ai personalului BEI in România, fiind cel mai mare birou de reprezentanță al grupului. Lara a reprezentat BEI începând din 2006, în locații precum Turcia, Cehia, Slovacia și România. Lara a deschis reprezentanța din Ankara unde a și activat timp de 3 ani, doi ani în Republica Cehă și Slovacia și doi ani și jumătate în România. Totodată, Lara a reprezentat BEI timp de trei ani în cadrul Boardului Executiv al Băncii Europene de Investiții în Londra. 

  Lara este Inginer Civil cu specializare în transport, licențiată la Universitatea Trieste din Italia. Lara este doctor licențiat în Sisteme de Transport Inteligente cu aplicație pe sectorul de transport public, domeniu pentru care a petrecut o perioadă la faimosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston, SUA. Totodată Lara are și un Executive MBA în cadrul Școlii de Business din Londra / London Business School.

  Lara are peste 20 de ani de experiență în domeniul bancar, economic și ca inginer. Larei i-a fost desemnată Medalia de Onoare pentru rezultatele excepționale aduse în cadrul piețelor emergente. Este pentru prima dată când această medalie este acordată unui staff member.

  Luminița Popescu, Secretar de Stat, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între femei și bărbați

  Luminița Popescu este absolventă a Facultății de Litere, a  Facultății de Drept și Științe Sociale din cadrul Universității Craiova și a masterului cu tema “ Drepturile Omului”.

  Este Secretar de Stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați din aprilie 2020 – prezent.

  În perioada noiembrie 2019 –aprilie 2020, a lucrat  în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt, având funcția de Inspector Școlar General, iar în perioada 1998 – 2019  a desfășurat activități în cadrul învățământului gimnazial și preuniversitar.

  De-a lungul carierei, a urmat numeroase programe de perfecționare, atât în domeniul învățământului, cât și în management.

  A publicat studii și lucrări în revistele de specialitate recunoscute la nivel național.

  Marta Życińska, Vicepreședinte Marketing și Comunicare, CEE Mastercard

  Paloma Castro Martinez, Fondator inițiativa europeană WeInvest, fost director global Louis Vuitton Moet Henessy, Lime, TedX Speaker

  Paloma Castro Martinez este fondatorul WeInvest, cu scopul de a permite femeilor să investească mai bine și mai mult. Obiectivul este crearea unei platforme atractive, prin introducerea unui sistem de evaluare sustenabil pentru femei: metodologia ESG + F; unde F va evalua în ce măsură băncile / instituțiile, consilierii financiari și produsele de investiții sunt favorabile femeilor. Paloma este Senior Executive în probleme de piață strategice, relațiile cu investitorii, politica digitală, afaceri publice, comunicare și dezvoltare de marcă. Anterior, a lucrat pentru mai multe companii FT50 de la McDonalds, eBay, Paypal, a servit ca Director Afaceri Corporative Globale pentru Louis Vuitton Moet Henessy, Cartier și Lime, start-up-ul din Sillicon Valley care a înregistrat o creștere spectaculoasă. 

  Paloma a condus anterior departamentul pentru afaceri guvernamentale globale al grupului Richemont și de-a lungul carierei sale, a dezvoltat departamentele de reglementare, comunicare și afaceri publice ale unora dintre cele mai relevante corporații la nivel mondial.

  Paloma Castro Martinez este avocat și deține un masterat în drept european și altul în managementul mediului precum și o diplomă în științe politice.

  Maria Axente, Director Inteligență Artificială, Pricewaterhouse Coopers (PwC), Marea Britanie

  În rolul său de responsabil Inteligență Artificială (AI) la PwC, Maria conduce implementarea eticii în AI în parteneriat cu industria, mediul academic, guvernele, ONGuri și societatea civilă cu obiectivul de a extrage puterea AI în mod etic și responsabil recunoscând beneficiile și riscurile
  acesteia.

  Maria avut o contribuție crucială în dezvoltarea Centrului de Excelență AI al PwC Marea Britanie, strategia AI a firmei precum și a toolkitului PwC pentru AI responsabil, metodologia firmei pentru a integra etică în AI. Maria este un expert AI recunoscut la nivel global, membru în Boardul Grupului Parlamentar AI al Marii Britanii, membru în grupurile de standardizare BSI/ISO si IEEE AI, cercetător RSA și un susținător al diversității de gen, al drepturilor copiilor și tinerilor în era AI.

  Carmen Gavrilescu, Antreprenor Food Consulting Development, Președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu

  Carmen Gavrilescu este Președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu și un Food Development Antreprenor cu înaltă experiență. Obținerea Indicației Geografice Protejate (IGP) pentru Salamul de Sibiu ca brand românesc i se datorează. Succesul a fost validat la data de 9 februarie 2016 când salamul de Sibiu a fost înscris în Jurnalul Oficial al UE fiind încadrat în sistemul European de calitate IGP. Doctor în științe - este un adevărat deschizător de drum, lucrează în prezent în proiecte ce promovează sustenabilitatea locală având în centrul atenției produsele alimentare specifice zonelor rurale. A creat contribuţii de o reală valoare în domenii noi ale industriei alimentare – ex. inițiator al sistemului de clasificare al carcaselor și implementarea sistemelor de calitate europene pentru produsele alimentare în România.  

  Promovează egalitatea de gen susținând antreprenoriatul feminin. A lucrat în echipa de marketing comunicare a companiei Agricola Bacău, în echipa de management de board a companiei Salsi  Sinaia și conduce Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu de mai bine de 5 ani.

  Ana Maria Mihaescu, Membru Consiliu de Administrație MedLife și Raiffeisen Bank

  În ultimii 20 ani, Ana Maria Mihăescu a condus misiunea Corporaţiei Financiare Internaţionale din România, divizie a Băncii Mondiale şi cel mai mare finanţator al sectorului privat în ţările emergente. În perioada 2011 – 2016, Ana Maria Mihăescu a avut rol decizional în ceea ce priveşte proiectele IFC din mai multe ţări euro­pene, inclusiv Ro­mânia. Anterior a ocupat funcţii de top management în sectorul bancar.

   

  Andreea Răducan, campioană la gimnastică, Fundația Olimpică Română

  Andreea Răducan este o gimnastă română de talie mondială, medaliată cu aur pe echipe și argint la sărituri, la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, multiplu medaliată cu aur și argint la campionatele mondiale de gimnastică artistică. Şi-a încheiat cariera de gimnastă în anul 2002, după campionatele mondiale de la Debrecen, Ungaria.

  A participat împreună cu echipa televiziunii române la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, în calitate de reporter şi comentator pentru concursurile de gimnastică. A derulat numeroase proiecte de televiziune, cu scopul de a promova sportul, în emisiuni ca: “Arena”, “Cum se face un campion?”, “Învingători pentru România”, “Fabrica de medalii”.

  Din anul 2006, lucrează la Fundaţia Olimpică Română, unde promovează importanţa mişcării şi a sportului, şi se implică în susţinerea proiectelor caritabile pentru foşti campioni care astăzi se confruntă cu situaţii delicate.

  Daniela Șerban, Fondatoare și Președinte VERTIK pentru Viitor

  Daniela Șerban este de profesie economist şi are aproape 15 ani experienţă în piaţa de capital, la Bursa de Valori Bucureşti, în media, la The Money Channel, şi consultanţă.

  A făcut tranziția de la lumea financiară și de consultanță la cea a ONG-urilor în 2018, a condus și susținut multe alte inițiative și cauze în ariile de guvernanță corporativă, economie circulară. După înființarea reușită și creșterea Asociației pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România – ARIR, Daniela Șerban a fondat în februarie 2020 VERTIK pentru Viitor, în efortul de a susține dezvoltarea țării și binele societății. VERTIK  este cel mai nou think tank pentru economie și antreprenoriat care va analiza și propune soluții pentru ca România să-și atingă potențialul și să devină o națiune prosperă. Grupul include o echipă de cercetare și analiză independentă, compus din reprezentanți ai societății civile și ai mediului antreprenorial.

  Radu Magdin, consultant

  Radu Magdin este analist, consultant și trainer român și internațional. Până la Centenarul din 2018, a lucrat ca și consilier onorific al Premierului României (2014-2015) și l-a consiliat pe cel al Moldovei (2016-2017) în materie de afaceri externe și comunicare strategică. Radu, care a petrecut 5 ani la Bruxelles (2007-2012) cu Parlamentul European, Euractiv și Google, este un lider emergent NATO al Consiliului Atlantic al SUA (2014), Trendsetter Forbes România (2014) și Lider la Warsaw Security Summit (2015). Radu este din 2012 CEO Smartlink iar din 2015 vicepreședinte Strategikon, prima organizație fiind o consultanță strategică iar al doilea un think tank de limbă engleză.

  Dana Lupșa, Ambasadoare VERTIK

  Dana Lupșa este antreprenoare, brand alchemist și brand developer pentru antreprenoare și femei care își doresc să devină antreprenoare, lector universitar doctor în managementla Facultate de Științe Economice și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Transilvania din Brașov și președinte Asociația Happy Moms care derulează programe de educație financiară și antreprenorială pentru femei, tineri și copii.

  Diana-Maria Georgescu, Fondator al Comunității WomenEsteem International și Cofondator al Delta Guide – Reshaping Perspectives, Autor

  Profesional, Diana este Consultant pentru Optimizarea Afacerilor, Business Coach și Mentor, precum și Consilier Vocațional. După o experiență de 15 ani în mediul corporate unde a condus echipe mari de producție și a realizat optimizări de business la nivel international cu impact pe trei continente (Europa, America de Nord și Asia Pacific), a ales în urmă cu trei ani drumul antreprenorial, deloc ușor și plin de provocări zilnice. Îmbinarea de gândire strategică, abilități de top management, orientare spre eficiență și suflet pur de călător prin lume și viață, au determinat-o să lanseze diferite initiative care au în centru Omul. În acest sens, în urmă cu trei ani a luat naștere comunitatea WomenEsteem International având ca obiectiv principal contribuția activă la materializarea visului de creștere personală și spirituală a doamnelor și domnișoarelor aflate pe acest drum.